Belgische Herder

LinksGeschiedenis van de Groenendaeler

In Groenendael (10km ten zuiden van Brussel) bezat een hoteleigenaar in 1890 verschillende langharige zwarte herdershonden. Hij kocht van een schaapherder uit Ukkel een zwarte reu die een uitmuntende schaaphoeder was. De kruisingen tussen zijn teven en die reu gaven allen prachthonden met een lange zwarte vacht en een grote werklust.


De statigheid, pracht en werklust die deze dieren uitstraalden gaven ze een enorme populariteit zodat de vraag naar pups het aanbod sterk overtrof. Sterke selectieve inteelt versterkten nog de erffactoren zodat die ook bij de nakomelingen sterk aanwezig waren.


Karakter van de Groenendaeler

De Groenendaeler een van de vier Belgische herders wordt als bescherm- en gezinshond gebruikt. De kleur van de Groenendaeler is altijd zwart met soms een kleine witte plek op de borst. Zijn schofthoogte is 58 tot 62 centimeter, zijn gewicht 20 tot 30 kilogram.

Groenendaelers zijn intelligente en attente honden. Zij zijn leergierig en in het algemeen aan hun baasje gehecht. Het is belangrijk om het zelfvertrouwen van deze hond van pup af aan op te bouwen. Men kan hem het beste overal mee naartoe nemen om hem vreemde dingen te leren kennen. De omgang met andere huisdieren en honden geeft geen problemen, als je hem vroeg aan deze dieren went. Tegenover vreemde mensen treden zij vaak gereserveerd op. In huis zal deze hond een rustig karakter hebben, als men hem buiten genoeg beweging geeft.

Rasstandaard van de Groenendaeler

Algemeen Voorkomen
Middelgrote, evenredig gebouwde hond, intelligent, stoer, gewend in de buitenlucht te leven, geschikt om de wisselende seizoenen en de wisselvallige omstandigheden van het Belgische klimaat te weerstaan. Door zijn harmonieuze bouw en zijn fier gedragen hoofd geeft de Belgische herder de indruk van een sierlijke en toch robuuste hond, hetgeen het erfdeel is geworden van de met zorg geselekteerde honden van een werkras. Hij heeft een aangeboren geschiktheid als kuddehond, maar beschikt daarnaast ook over de zo belangrijke eigenschappen van een goede bewaker van huis en haard. Zonodig is hij zonder aarzelen de vastberaden en hardnekkige verdediger van zijn baas. Hij is waakzaam en oplettend; uit zijn levendige en onderzoekende blik spreekt zijn intelligentie.

Gezondheid van de Groenendaeler

HD, ED en epileptie kunnen voorkomen.

Verzorging van de Groenendaeler

De Groenendaeler moet regelmatig goed gekamd en geborsteld worden anders gaat de lange vacht klitten.
Tijdens de rui die twee maal per jaar gebeurd kan een grofgetande kam wel goede diensten bewijzen.

Ze zwemmen graag en dat komt de vacht ook zeker ten goede. Verder een verzorging die voor elke hond gebruikelijk is. Goede voeding, tandverzorging en het regelmatig controleren van voeten en oren.

Opvoeding van de Groenendaeler

De opvoeding van de Groenendaeler gaat makkelijk mits je de rustige manier gebruikt niet te veel ineens en het is vooral belangrijk dat je met je pup de eerste maanden echt overal naar toe gaat. Hij/zij moet goed worden gesocialiseerd is dit gebeurd heb je een maatje voor het hele hondenleven. Ga naar een goede hondenschool en ga daarna nog iets doen met je Groenendaeler dat heeft hij/zij nodig.

Groenendaeler pup aanschaffen

De prijs is afhankelijk van de fokker. Waar men vooral op moet letten dat de fokker is aangesloten bij één van de twee rasvereningen die aangesloten zijn bij de Raad van Beheer, deze fokker zal dan fokken volgens de regels van de rasvereniging