Belgische Herder

LinksGeschiedenis van de Laekense Herder

Eén van de eerst bekende Laekense herders was een vaalrode ruwhaar, eigendom van de schaapsherder Janssen die in Laeken, België woonde. De herder had hem gekocht van een handelaar. Door enkele kruisingen van ruwharige herders onststond het prototype van de Laekense herder.

De Laekense herder is genoemd naar het kasteel Laeken waar schaapsherder Janssen zijn schapen mocht weiden.

 


Karakter van de Laekense Herder

De Laekense herder is pittig, actief, bedrijvig, intelligent, waaks, beschermend, betrouwbaar en zeer gehoorzaam. Het instinct om de groep bij elkaar te houden is nog steeds aanwezig. De Belgische Herder heeft een consequente opvoeding met zachte hand nodig: door een harde aanpak wordt hij onwillig.

Kenmerken van de Laekense Herder

De Laekense herder is de ruwharige variëteit van de Belgische herders. Hij kan dezelfde kleuren hebben als de Mechelaar of Tervurense.
De in eerste instantie als standaardtype vooruitgeschoven peper-en-zout kleurige dieren, werden al snel verdrongen door de ten onrechte aan de kant geschoven vlaskleurige schepers.

Er wordt wel beweerd dat slechts de donker vaalrood gekleurden met donkere voorsnuit en zwartige staart Laekense genoemd mogen worden en de andere lichte kleuren "slechts" ruwharen.


De Laekense is de enige variëteit van de Belgische herders die niet uit zichzelf verhaart en dus twee per jaar getrimd moet worden. Qua vachtverzorging zal hij gemiddeld niet veel meer tijd vragen dan een langhaar. Toch is het de eerste paar keer een hele klus om een Laekense te trimmen. Als het trimmen gebeurd is, is het meeste gedaan.
Daarna is het af en toe wat borstelen en met een grove kam kammen als het haar wat langer wordt.

Doordat een Laekense herder niet uit zichzelf verhaart zal je dus, mits het tijdig trimmen, weinig haren in huis vinden.

De Laekense is een echte herderhond, maar in vergelijking met de andere variëteiten van de Belgische herder, is hij iets rustiger in gedrag.

Maar als alle herdershonden is hij: gericht op de baas, slim en gemakkelijk lerend. Met plezier bevelen opvolgend (will to please). Actief en sportief om mee om te gaan. Als hij niet slaapt zal hij je steeds in de gaten houden. In huis is hij rustig en niet bepaald een kennelhond.

In vroeger tijden werd hij veel gebruikt in de africhting en als politiehond. In de streek waar hij vandaan kwam, stond hij ook bekend als bijtende waakhond, die het linnengoed dat op de bleekvelden lag te drogen, tegen diefstal beschermde.

Door zijn van nature iets rustiger aard, is hij aantrekkelijk voor mensen, die graag een actieve hond hebben, maar zenuwachtig worden van honden met erg veel temperament zoals bijvoorbeeld de Mechelaar of de Bordercollie. Misschien ook, is het hierdoor, dat hij in het verleden ook wel gebruikt werd als blindengeleidehond.

Van oudsher heeft de Laekense minder eenheid in type dan de andere variëteiten. Dat zie je zelfs vandaag de dag nog. Dit heeft ook wel wat te maken met het feit dat hij altijd gebruikshond was. Als een hond geschikt is voor een bepaalde taak dan is zijn uiterlijk vaak minder belangrijk.

Ten opzichte van de andere Belgen, is de Laekense de minst voorkomende variëteit.
De grootste populatie Laekense herders in de wereld is te vinden in België en Nederlandm.

Gezondheid van de Laekense Herder

De Laekense Herder kan HD-(heupdysplasie), ED- (elleboogdysplasie) en oog-problemen hebben.

De kans dat deze aandoeningen bij een hond uit geteste ouders voorkomt is veel kleiner dan uit niet geteste ouders.
Vraag dus aan de fokker naar de testresultaten van de ouders.

Verzorging van de Laekense Herder

Beste scheert men de vacht niet maar plukt men hem wekelijks om los zittende haren weg te nemen. 2 keer per jaar een trimbeurt is eveneens geen overbodige luxe.

Opvoeding van de Laekense Herder

voor de juiste baas is dit een goede hond

Overige informatie over de Laekense Herder

Als je een laekense zoekt let dan goed op het uiterlijk van ouders en grootouders. Veel Laekense vertonen grote overeenkomsten met de mechelaar vooral omdat in de laatste tientallen jaren bepaalde fokker zich daarop toegespitst hebben. De ECHTE laekense heeft een mooie garnituur op kop en poten!

Laekense Herder pup aanschaffen

 

prijs gemiddeld 600euro
zeker met papieren kopen om eventuele erfelijke tekorten te achterhalen, steeds een pup kopen uit een nest die in huis zit en de moeder ontmoeten, haal de puppy niet voor 8 weken weg uit de nest en maak indien mogelijk wekelijks een bezoekje aan de puppy als hij nog in bij de moeder zit verder zoals bij iedere aankoop van een puppy